Манифестација Дани Јована Цвијића

dani_jovana_cvijica

На иницијативу професора др Јована Илића и Радовина Недељковића Скупштина Српског географског друштва је 25. јануара 1989. године прогласила Дан рођења Јована Цвијића (12. октобар) Даном географа Србије, а месец октобар за Цвијићеве дане. Следеће 1990. године у Цвијићевом родном граду Лозници одржан је научни симпозијум у коме су учествовали др Јован Илић, др Милорад Васовић, др Стеван Станковић и др Даница Маркоски.

Пет година касније у оргаизацији Српског географског друштва и Министарства просвете реализују се сусрети школа које носе име Јована Цвијића на територији Србије и Републике Српске (Лозница, Београд, Смедерево, Костолац, Зрењанин, Бела Црква, Сирча код Краљева, Дебрц, Змињак, Бања Лука, Брезичани, Модрича, Зубин Поток, Штрпце).

Дани Јована Цвијића

Први домаћин сусрета школа била је Лозница. Од 1996. године у Лознци се сваког 12. октобра организује програм посвећен српском научнику под називом Дани Јована Цвијића и од тада се у организацији програма прикључује тадашњи Културно—просветни центар данас Центар за културу Вук Караџић Лозница. Током 22 године приређено је више научних скупова, публиковани зборници радова, организоване ученичке радионице, промовисане публикације из области географије и других сродних научних дисциплина, реализоване историјско-документарне изложбе које су обухватале поједине сегменте из живота и рада Јована Цвијића.

У оквиру програма манифестације обележавају се и значајни јубилеји. Тако је у току 2018. године одржана је Међународна научна конференција Балканско полуострво Јована Цвијића: историјски извори и савремени трендови у друштвеној географији у сарадњи са Гографским институтом Јован Цвијић САНУ поводом обележавања 100 година од публиковања Цвијићеве најзначајније монографије Балканско полуострво. Друштвена географија. На конференцији су учествовали научници из Швајцарске, Аустрије, Словеније, Македоније, Републике Српске и Србије.

Научници су излагали радове на теме из различитих области друштвених наука с освртом на значај Цвијићевих достигнућа и актуелности саме монографије. Центар за културу „Вук Караџић“ је успешно реализовао програме и сарађивао са значајним установама у Србији као што је Српска акдемија наука и уметности, Географски институт „Јован Цвијић“ САНУ, Матица српска, Музеј града Београда, Географски факултет Унивезитета у Београду, Српско географско друштво, Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду, Центар за промоцију науке, Педагошки музеј у Београду, Природњачки центар у Свилајнцу и др.

Приликом обележавања јубилеја – 150 година од рођења Јована Цвијића Центру за културу „Вук Караџић“ Лозница и Граду Лозници додељено је признање за традицију неговања сећања на великог српског научника од стране Српске академије наука и уметности.

Српско географско друштво је 2012. године Центру за културу „Вук Караџић“ Лозница доделило Медаљу Јована Цвијића за допринос ширења науке и културе